Πόσοι καφέδες την ημέρα είναι αρκετοί και πού πρέπει να σταματάμε;




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Πρόκειται για την αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων. Μάλιστα, πρόσφατη έρευνα για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ είχε δείξει πως 8 στους 10 πίνουν καφέ καθημερινά (84%), ενώ το 50% των ερωτηθέντων κατανάλωναν πάνω από έναν καφέ την ημέρα (συνήθως 2 η? 3).

Όταν όμως ερχόμαστε στο θέμα της υγείας, πόσοι καφέδες την ημέρα είναι αρκετοί και που πρέπει να σταματάμε;
Ποια είναι τα οφέλη της κατανάλωσης καφέ
Πολλές μελέτες έχουν αναδείξει τα οφέλη του καφέ για την υγεία. Για παράδειγμα, βρετανική έρευνα σε δείγμα περίπου 20 χιλιάδων ατόμων έδειχνε πως όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια καφέ ημερησίως είχαν 64% χαμηλότερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που δεν κατανάλωναν καφέ ή που σπάνια κατανάλωναν. Δημοσίευση από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου ανέφερε πως ο καφές, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει, προστατεύει από ορισμένες ασθένειες όπως η καρδιοπάθεια και οι διαταραχές του εντέρου. Η κατανάλωση έως τριών καφέδων τη μέρα σχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο εγκεφαλικού και θανατηφόρας καρδιαγγειακής νόσου, σύμφωνα με άλλη επιστημονική έρευνα που είχε παρουσιαστεί πριν δύο χρόνια σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στη Γαλλία.

Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της ηπατικής νόσου, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της νόσου Alzheimer.

Οι ειδικοί βέβαια επιβεβαιώνουν τα οφέλη του καφέ όταν αυτός είναι σκέτος, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, κρέμας και γάλακτος και χωρίς συνοδευτικά σνακ.
Πώς ορίζεται η κατανάλωση καφέ
Ενδεικτικά, ένας στιγμιαίος καφές έχει περίπου 80 mg καφεΐνης, ένας καφές φίλτρου περίπου 100 mg, η μονή δόση εσπρέσο 65 mg και ο μονός ελληνικός 60 mg.

Ως μέτρια κατανάλωση θεωρούνται οι τρεις με τέσσερις καφέδες ημερησίως. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων συνιστά μάλιστα να περιορίζουμε την ημερήσια πρόσληψη καφεΐνης στα 4Τ00 mg, δηλαδή στα τέσσερα φλιτζάνια. Θεωρείται δε δύσκολο να εμφανίσουμε σοβαρές παρενέργειες από την καφεΐνη- όπως ακανόνιστο καρδιακό παλμό, έμετο, επιληπτικές κρίσεις, διάρροια ή ακόμη και να προκληθεί θάνατος- εκτός εάν καταναλώνουμε 1.200 mg καφέ την ημέρα, σύμφωνα με τον FDA.

Αλλά ακόμη και η κατανάλωση 400 mg καφεΐνης ημερησίως μπορεί μερικές φορές να έχει ανεπιθύμητες παρενέργειες, όπως νευρικότητα, άγχος και προβλήματα ύπνου.

Όπως αναφέρεται ακόμη σε ρεπορτάζ του NBC News, ενώ μερικοί άνθρωποι μπορούν εύκολα να μειώσουν την κατανάλωση καφέ στα τέσσερα έως πέντε φλιτζάνια την ημέρα, άλλοι μπορεί να έχουν χαμηλότερες ανοχές στην καφεΐνη και να είναι πιο επιρρεπείς στις παρενέργειες.

Για έγκυες ή θηλάζουσες, οι ειδικοί, σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνιστούν να μην υπερβαίνουν τα 200 mg, περίπου δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα, επειδή η καφεΐνη μπορεί να περάσει στο βρέφος μέσω του μητρικού γάλακτος. Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση καφεΐνης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε χαμηλότερο βάρος γέννησης, αν και μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι έγκυες που κατανάλωναν μέτριες ποσότητες καφεΐνης διέτρεχαν χαμηλότερο κίνδυνο για διαβήτη κύησης σε σύγκριση με όσες δεν κατανάλωναν καφεΐνη.

Πηγή: Capital.gr